skip to Main Content

ETELÄ-SAVON ENERGIA: VAHVA USKO UUSIUTUVAAN ENERGIAAN

Energia-alalla ilmastoasiat ovat olleet pinnalla siitä asti, kun EU:n päästökauppa alkoi toistakymmentä vuotta sitten.

Etelä-Savon Energian (ESE) historia ulottuu vuoteen 1900 asti, jolloin Mikkelissä mietittiin, tarvitaanko kaupungissa sähkövaloja. Mikkelin valonsynnytyslaitos toimi aluksi koivuhaloilla. Vuosien saatossa sähköä ja lämpöä on tuotettu turpeella ja öljylläkin, mutta nyt ollaan palattu tilanteeseen, jossa yli 80 prosenttia energiasta tuotetaan jälleen puulla.

Toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoo, että yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotanto on muuttunut osittain kannattamattomaksi, kun sähkön markkinahinta on niin alhainen. Jatkuvasti joudutaan miettimään uusia entistä puhtaampia ja tehokkaampia ratkaisuja: aurinkosähköä, biokaasun liikennekäyttöä, kaukojäähdytystä ja asiakkaiden kulutuksen ohjausta. Myös pyrolyysiöljyn ja biohiilen käyttöä on selvitetty osallistumalla tutkimushankkeisiin.

ESEn strategiaan sisällytettiin jo kuusi vuotta sitten aurinkosähkö. Ensimmäiset aurinkoenergialaitteistojen toimitukset aloitettiin neljä vuotta sitten. Esimerkiksi Suomen Voimalle Haminaan on toimitettu 2700 aurinkopaneelia, ja kesän asuntomessujen aikaan Mikkeliin valmistui oma SUN MIKKELI -aurinkovoimala. Voimalaa on tarkoitus käyttää oppimisympäristönä, ja sen tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Nämä hankkeet viitoittavat tietä tulevaisuuteen, jossa Karppasen näkemyksen mukaan energiaksi ei polteta 30 vuoden kuluttua enää juuri mitään.

pixabay_aurinkopaneeli

ESE vastaa kiristyvän lainsäädännön vaatimuk-siin kasvattamalla uusiutuvan energian osuutta. 

ETELÄ-SAVON ENERGIA OY -KONSERNI PÄHKINÄNKUORESSA

  • Tuottaa ja jakelee sertifioitua ympäristöystävällistä sähköä ja kaukolämpöä. Konserniyhtiö ESE-Verkko huolehtii sähkönsiirrosta alueella.
  • Perustettu vuonna 1900 ja toiminut nimellä Etelä-Savon Energia vuodesta 1994
  • Toimii Mikkelissä
  • Liikevaihto noin 50 Meur ja henkilöstö noin 90

Kytkös ilmastobisnekseen:

  • Energiasektorilla lainsäädäntö edellyttää voimakasta päästöjen vähentämistä
  • Kasvattanut uusiutuvan ja päästöttömän energiantuotannon osuutta

Vinkit ilmastobisneksen kehittämiseen:

  • Sun Mikkeli -konseptin kaltaiset uudet avaukset tarjoavat yritykselle ja sen sidosryhmille oppimispolun uudenlaisille tuotteille ja palveluille
Clonet_logo
Back To Top