skip to Main Content

FINN SPRING: HIILINEUTRAALIA LÄHDEVETTÄ MAAILMALLE

Finn Spring tarjoaa kuluttajille hiilineutraalia lähdevettä. Näin kuluttaja voi omilla valinnoillaan vaikuttaa merkittävään osaan syntyvistä päästöistä.

Tiellä vastaan tulevan rekan kyljessä lukee: ”Hyvitämme kaikkien SPRING-tuotteidemme hiilijalanjäljen”. Tällaiseen viestintään törmää Suomessa vielä harvoin, ja siksi on kiinnostavaa pureutua SPRING-tuotteiden taustoihin tarkemmin.

Finn Spring Oy pullottaa lähdevettä Toholammilla ja Lestijärvellä, josta rekat suuntaavat kotimaan lisäksi Ruotsiin ja muuallekin Eurooppaan. Ajatus perheyrityksen perustamisesta syntyi 90-luvun alussa, jolloin maatalouden rakennemuutos ajoi miettimään muita bisnesvaihtoehtoja. Aluksi lähdevettä vietiin lähinnä Venäjälle ja sitten muutaman vuoden jälkeen lähdettiin kehittämään pakkauspuolta.

Pulloveden ympäristövaikutukset ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua. Toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala kertoo, että yrityksellä on ollut alusta asti vahva tahto ottaa ympäristöasiat yhä kattavammin huomioon eri toiminnoissa. Jo vuodesta 2010 lähtien on laskettu tuotteiden hiilijalanjälkeä, ja syntyneet päästöt hyvitetään investoimalla päästöjä vähentäviin hankkeisiin. Tällä hetkellä rahoitetaan energiatehokkaiden vedenpuhdistuslaitteiden hankintaa Keniassa. Päästöjen hyvittämisestä kerrotaan kuluttajalle juomapullojen korkeissa ja etiketeissä.

Hiilijalanjälkilaskelma antaa selkeän kuvan siitä, missä toiminnan vaiheessa päästöt syntyvät. Yli puolet päästöistä on peräisin pullojen muovimateriaalista. Pulloja on pyritty keventämään esimerkiksi siirtymällä käyttämään matalampia korkkeja. Lisäksi päästöjä on onnistuttu pienentämään käyttämällä pulloaihioissa kierrätysmateriaaleja.

Päästöjen hyvittämisestä koituu yritykselle maksettavaa sievoinen summa vuosittain. Tämä kannustaa hakemaan uusia päästövähennyskohteita. Yhtiössä on panostettu energiatehokkuuteen ja sähkön hankinnassa on siirrytty käyttämään päästötöntä vesisähköä. Viime syksynä otettiin käyttöön omat aurinkopaneelit, joilla tuotetaan noin viidennes käytetystä energiasta. Samalla päästöt ovat pienentyneet useilla kymmenillä tonneilla.

Spring 0,5l tuotanto 2016 7635-2 (1)

Finn Spring erottuu markkinoilla hyvittämällä lähdeveden CO2-päästöt.

FINN SPRING OY PÄHKINÄNKUORESSA

Perustiedot:

  • Pullottaa lähdevesiä ja lähdevesipohjaisia juomia
  • Perustettu vuonna 1991
  • Toimii Toholammilla ja Lestijärvellä Keski-Pohjanmaalla, tytäryritys Guttsta Källa Ruotsissa
  • Konsernin liikevaihto noin 25 Meur ja henkilöstö yli 100

Kytkös ilmastobisnekseen:

  • Ekologiset arvot ovat olleet yrityksen avainhenkilöiden agendalla alusta alkaen
  • Yritys on laskenut SPRING-juomiensa hiilijalanjäljen, minkä jälkeen on toteutettu useita päästövähennystoimia ja jäljelle jäävät päästöt on hyvitetty

Vinkit ilmastobisneksen kehittämiseen:

  • Pk-yrityksille on tarjolla konsulttiapua hiilijalanjäljen laskemiseen
  • Tehdyistä ilmastotoimista kannattaa viestiä näkyvästi, esimerkiksi tieto SPRING-tuotteiden päästöjen hyvityksestä rekkojen kyljessä
Clonet_logo
Back To Top