skip to Main Content

NIVOS ENERGIA: HUKKALÄMPÖÄ HYÖDYNTÄMÄLLÄ PÄÄSTÖT ALAS

Nivos Energia kierrättää Mäntsälässä Yandex-datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon.

Nivos Energian toimitusjohtaja Esa Muukka esittelee ylpeänä Yandexin datakeskuksen lämpöpumppuja, jotka pumppaavat hukkalämpöä Mäntsälän kaukolämmitettäviin taloihin. Hukkalämmön talteenoton ansiosta fossiilisen polttoaineen käyttö on lähes puolittunut. Samalla Nivos Energia onnistui hoitamaan oman osuutensa EU:n asettamasta 40 prosentin kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteesta 15 vuotta etuajassa. Ja vielä parempiin tuloksiin päästään, kun datakeskustoiminta laajenee lähitulevaisuudessa.

Yandexin projekti on ollut taloudellisesti ja ympäristön kannalta järkevä, mutta mainehyödyt ovat olleet positiivinen yllätys. Hanke on palkittu sekä Euroopan Lämpöpumppuyhdistyksen ”Vuoden lämpöpumppu kaupunki 2015” -palkinnolla että Energiateollisuuden Vuoden Ilmastoteko 2016 -palkinnolla. Hukkalämmön talteenotto on herättänyt kiinnostusta niin Suomessa kuin maailmallakin, ja tulevien datakeskushankkeiden myötä hukkalämmön merkitys kaukolämmön tuotannossa kasvaa.

Muukka pohtii, että maailman muuttuessa perinteiset keinot eivät enää riitä. Ympäristöasiat ovat itseisarvo, ja jatkuvasti on mietittävä, miten omaa toimintaa voisi viedä eteenpäin. Tulevaisuuden bisnestä on lähdettävä kokeilemaan nyt, koska kehitystyö vie aikaa. Uuden kehittäminen nähdään yritykselle ja sen työntekijöille oppimispolkuna. Mäntsälässä on lähdetty myymään aurinkoenergiaratkaisuja, ja kun osaaminen karttuu, tarkoitus on laajentaa toimintaa entistä enemmän palvelubisneksen suuntaan.

Uudet hankkeet ovat merkityksellisiä sekä asiakkaille että työntekijöille. Ne ovat auttaneet myös uusissa rekrytoinneissa: erityisesti nuorille vastuullisuus on tärkeää ja omalla työllä on oltava tarkoitus.

Pixabay_server

Nivos Energiassa kehitetään uusia innovaatioita, mikä houkuttelee yritykseen myös uusia osaajia.

NIVOS ENERGIA OY PÄHKINÄNKUORESSA

Perustiedot:

  • Tarjoaa sähköä, kaukolämpöä, maakaasua, energia- ja valokuituratkaisuja sekä huolehtii sähkönsiirrosta 10 kunnan alueella Mäntsälän ympäristössä
  • Perustettu vuonna 1926 ja toiminut nimellä Nivos Energia vuodesta 2017
  • Toimii Mäntsälässä ja ympäristökunnissa
  • Liikevaihto 25 Meur ja henkilöstö 75

Kytkös ilmastobisnekseen:

  • Energiasektorilla lainsäädäntö edellyttää voimakasta päästöjen vähentämistä
  • Yritys panostaa uusiutuvaan energiaan ja hukkalämmön talteenottoon

Vinkit ilmastobisneksen kehittämiseen:

  • Pienetkin kokeiluhankkeet voivat johtaa yllättäviin maine- ja brändietuihin
  • Yhteistyössä muilta toimialoilta tulevien yritysten kanssa voi löytää uusia ja yllättäviä ratkaisuja päästöjen vähentämiseen
Clonet_logo
Back To Top