skip to Main Content

PÄÄSTÖLASKURI

Päästölaskurin avulla voit laskea yrityksen päästöjen suuruuden ja arvioida, mistä toiminnoista suurin osa päästöistä syntyy.

Päästölaskuri on Clonetin kehittämä yksinkertainen työkalu pk-yrityksen päästöjen mittaamiseen.

Voit tallentaa Excel-pohjaisen päästölaskurin omalle koneellesi. Sen käyttö on ilmaista eikä vaadi muuta kuin voimassaolevan Excel-lisenssin. Voit tallentaa vaikka joka vuodelle oman laskentataulukon, mikä auttaa seuraamaan yrityksesi päästökehitystä. Päästölaskuri on päivitetty ajantasaisilla päästökertoimilla kesäkuussa 2018.

Käyttäessäsi laskuria omalla koneellasi yrityksesi tiedot eivät päädy kenenkään muun käyttöön. Laskuri ei sisällä makroja.

Voit käyttää taulukosta vain niitä osia, jotka koet hyödyllisimmiksi tai joista sinulla on lähtötietoja käytettävissäsi. Voit aloittaa päästöjen seuraamisen vain muutamista merkittävimmistä päästölähteistä ja täydentää laskentaa myöhemmin.

Omien polttoaineiden ja ostoenergian käytön päästölaskenta on laskurissa tarkempi ja yksityiskohtaisempi. Sen sijaan arvoketjun päästölaskenta on vain suuntaa-antava ja vaatii käyttäjältä enemmän taustatietojen syöttämistä. Lisätietoja päästölaskurissa käytetyistä päästökertoimista ja muista taustatiedoista löytyy täältä.

Jos mieluummin haluat käyttää selainpohjaista hiilijalanjälkilaskuria päästöjesi määrittämiseen,  se onnistuu rekisteröitymällä uuden OpenCO2.net -palvelun käyttäjäksi. Myös OpenCO2.net -palvelun ei-kaupallinen käyttö yritysten omien päästöjen laskentaan on ilmaista. Palvelu sisältää laajan päästökerrointietokannan, jossa on jo yli 1000 Suomessa yleisesti käytettyä päästökerrointa, ja uusia kertoimia lisätään palveluun jatkuvasti. Voit myös itse lisätä palveluun sellaisia päästökertoimia, joita tarvitset omissa laskelmissasi – vaikkapa oman energiayhtiösi toimittaman sähkön päästökertoimen. Palvelun hiilijalanjälkilaskurilla voit tehdä erilaisia päästölaskelmia, ja tallentaa esimerkiksi eri vuosille tai tuotteille tekemäsi laskelmat.

Huom:

  • Laskurilla tehtyä laskelmaa ei voi sellaisenaan käyttää virallisena osoituksena yrityksen tai yksittäisen tuotteen tai palvelun päästöistä, vaan laskenta on ensin todennettava siihen erikoistuneella organisaatiolla.
  • Jos julkaiset tällä päästölaskurilla laskettuja päästötietoja esimerkiksi nettisivuillasi, mainitsethan, että päästölaskelmat on tehty ilmastobisnes.fi-sivuston tarjoamilla työkaluilla.
Clonet_logo
Back To Top