skip to Main Content

RUKAKESKUS: KULUTTAJAVALINNAT RUOKKIVAT ILMASTOBISNEKSEN KASVUA

Ilmastobisnes etenee, kun siihen uskotaan yrityksen johdossa ja kehittämiseen varataan riittävästi resursseja. Ilmastonäkökulma näkyy Rukakeskuksen strategiassa ja yritys on lähtenyt kehittämään hiilineutraaleja vaihtoehtoja talviurheiluun.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät konkreettisesti talviurheiluun keskittyvän Rukakeskuksen toiminnassa. Lumi vähenee, ja myrskyjä ja säävaihteluja on entistä enemmän. Talvien lyheneminen ajaa myös Euroopan hiihtokansaa etsimään lunta Pohjois-Suomen hiihtokeskuksista. Rukakeskus on Protect Our Winters Finlandin (POW Finland) pääyhteistyökumppani ja pyrkii sitä kautta lisäämään tietoisuutta ilmastomuutoksen vaikutuksista.

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho keskittyy seuraavan kauden suunnitteluun. Rukan rinnetoimintojen lisäksi perheyritys pyörittää Pyhän hiihtokeskusta.

Toimintaa kehitetään vuonna 2008 käyttöön otetun ympäristöohjelman mukaisesti. Toki ilmastonmuutos näkyy myös yhtiöiden strategiakartassa. Energiankulutuksen tarkka seuranta, energiatehokkaat lumetusjärjestelmät, vihreä sähkö ja siirtyminen biopohjaiseen kaukolämpöön ovat vain osa niistä toimenpiteistä, joilla molempien hiihtokeskusten CO2-päästöjä on onnistuttu vähentämään 80 % vajaassa kymmenessä vuodessa.

Pyhästä tuli vuonna 2011 hiilineutraali hiihtokeskus, kun jäljelle jääneet päästötkin päätettiin hyvittää täysimääräisesti. Ahon mukaan hiilineutraaliutta oli helppo pilotoida pienemmän mittakaavan kohteessa Pyhällä ja mahdollisista virheistäkin on nopeampaa oppia.

Olennaista ilmastobisneksen kehittämisessä on Ville Ahon mukaan löytää yksi innokas henkilö, joka lähtee viemään asioita eteenpäin ja jonka työlle annetaan johdon täysi tuki. Toinen tärkeä motivaatiotekijä on tavoiteltavat kustannussäästöt. Matkailussa Suomen puhdas luonto hoitaa oman osuutensa; erityisesti aasialaisten matkailijoiden näkökulmasta ympäristönsuojelun perustaso on Suomessa käsittämättömän korkea. Tätä viestiä kannattaa viedä eteenpäin!

ski-resort-583806_960_720

Rukalla päästöjen vähentäminen on keskeinen strateginen tavoite ja auttaa vahvistamaan yrityksen brändiä.

RUKAKESKUS OY PÄHKINÄNKUORESSA

Perustiedot:

  • Tarjoaa hiihtokeskus- ja majoituspalveluja
  • Perustettu vuonna 1973 ja toiminut nimellä Rukakeskus vuodesta 2004
  • Toimii Kuusamossa
  • Liikevaihto 25 Meur ja henkilöstö 160

Kytkös ilmastobisnekseen:

  • Ilmastonmuutos vaikuttaa konkreettisesti talviurheilukeskuksen toimintaedellytyksiin
  • Ilmastonmuutos näkyy yhtiön strategiakartassa ja yhtiö on panostanut mm. uusiutuvaan energiaan sekä onnistunut vähentämään CO2-päästöjään 80 %

Vinkit ilmastobisneksen kehittämiseen:

  • Johdon tuki on tärkeää, kun ilmastobisnestä halutaan kehittää kunnianhimoisesti
  • Ilmastokysymyksistä kiinnostuneelle ja innokkaalle työntekijälle kannattaa antaa täysi tuki ja riittävät resurssit
Clonet_logo
Back To Top